Esti una dintre persoanele care se ingrijoareaza mult prea mult?

Esti una dintre persoanele care se ingrijoareaza mult prea mult?

Te ingrijorezi prea mult? Cateva idei de a controla anxietatea.

Esti una dintre persoanele care se ingrijoareaza mult prea mult? Cat de mult bine iti este sa functionezi asa zi de zi? Cum este sa-ti petreci viata mereu ingrijorandu-te de cate ceva sau fiind anxios? Raspunsul pe care il vei da, sper sa fie unul prin care realizezi ca toate acestea sunt o mare pierdere de timp! Ceea ce este clar, ca aceste ganduri sa dispara, este ca trebuie facut ceva diferit fata de ce ai incercat pana acum, altfel vei cadea, din nou, in acea spirala vicioasa a gandurilor anxioase, care au tentinta de a se inmulti continuu si vei deveni si mai anxiosi. De fiecare data cand ajungi in acest ciclu repetitive al gandurilor anxioase, te setezi in doua moduri: fie unul in care mintea iti spune fugi, fie unul in care mintea iti cere sa lupti.

Ambele modalitati, lupta sau fugi, nu fac decat sa sporesca anxietatea, si odata cu acest aspect nu faci decat sa te simti mult mai rau atat fizic, cat si psihic. Din punct de vedere fizic, nu faci decat sa te pregatesti de ceva ce nu se petrece chiar ATUNCI cu adevarat. Stomacul se strange foarte tare, iar grasimile vor inunda sangele pentru a fi tu gata de actiune. Vei deveni mult mai vigilent, si vei transpira. Viziunea ta se ingusteaza, gura ti se usuca. Adrenalina si cortizolul sunt si ele eliberate in sange. Toate aceste modificari fizice reprezinta raspunsul tau la stres, iar daca ele nu sunt urmate de raspunsul fugi sau lupta, iti sunt lasate unele sau poate toate din urmatoarele : anxietate sporita, stomac deranjat, incapacitate de relaxare, grasimi in artere, puls crescut, transpiratie, gura uscata. Toate aceste le vei simti si trai in tine daca te convingi ca esti intr-o situatie stresanta si e nevoie sa fii anxios.

Cu alte cuvinte, pentru a rupe acest cerc de fugi sau lupta, e nevoie sa facem ceva diferit. Daca vei continua asa faci ceea ce ai facut pana acum, vei obtine exact ceea ce ai obtinut pana acum. 4/6 respiratii sunt un inceput bun: gaseste un loc linistit, apoi incepeti incet sa inspirati de 4 ori, dupa care expirati de 6 ori. Acest lucru, va transmite corpului tau ca totul e bine si iti va relaxa totodata si mintea. Fa acest lucru pana cand incepi sa devi mai calm. Cu toate acestea, acest exercitiu nu poate opri anxietatea cu atat mai mult cu cat aceasta a devenit un stil de viata pentru tine.
Atalanta Beaumont, considera ca exista 3 tipuri de raspuns, iar tipul de intervenie pe care il vei urma e cel care ti se va parea mai potrivit tie. Astfel, vei reactiona fie prin gandire, fie prin actiune, sau prin simtire. Numai tu vei stii ce sa faci mai intai, dar uite cateva indicia pentru fiecare. Daca te intrebi care este primul impuls care iti vine atunci cand esti anxios iar raspunsul este ca iti vine sa cauti solutii, sau te trezesti prins in ganduri de diferite feluri, atunci esti un ganditor. Daca raspunsul e ca va vine sa faceti ceva: va frecati mainile, cautati ceva de mancat, loviti o usa etc, atunci sunteti un actional. Iar daca incepeti sa va ganditi ca nimeni nu va intelege prin ce treceti, sau simtiti nevoia sa plangi, sau te simti coplesit de emotii pe care nu le poti distinge, atunci esti un emotional.

Daca esti un ganditor, atunci e nevoie sa examinezi cum te simti – furios, speriat, ingrijorat etc. si apoi, dupa ce ai identificat acea emotie in care esti prins, e nevoie sa te comporti in mod corespunzator, sa recunosti existent acestui sentiment si sa abordezi cauza. Oricare ar fi problema, e nevoie sa o identifici, sa recunosti sentimentele si apoi sa fi proactiv. Odata ce stii cum te simti, poti transmite acest lucru mult mai eficient celorlalti sau sa recunosti fata de tine ce traiesti si sa mergi mai departe. Dupa ce ai facut tot ceea ce tine in mod rezonabil de tine, acest aspect poate opri ruminarile gandurilor tale precum si invartirea continua in acele ganduri anxioase. Daca natura ta este una actionala, atunci e nevoie sa iti antrenezi abilitatile de gandire si sa analizezi care este problema ta in acel moment si ce simti in legatura cu ea, si mai apoi sa devi proactiv. Incepe prin a te gandi la problema si evita capcana de a cadea in actiune direct. Pentru o persoana preponderant axata pe emotiile sale, e important sa-si implice abilitatile de gandire, sa stabileasca care e problema in care se gaseste si apoi sa actioneze in consecinta, evitand calea directa a emotiilor.

In toate aceste situatii, e nevoie sa exersezi schimbarea tipului de raspuns in situatiile generatoare de anxietate. Cu alte cuvinte, e nevoie sa implicit exercitiul 4/6 al respiratiei si apoi vei fi suficient de calm cat sa urmezi directiile de mai sus. Orice problema care apare trebuie identificata si apoi luate masurile adecvate. Uneori nu e nevoie de o interventie majora si poate ajuta doar prin simpla expunere a povestii tale unei persoane apropiate. Sau uneori, daca problema pare mai dificila merita incercata o interventie terapeutica cu o persoana avizata. Oricare ar fi situatia, incerca sa nu tii problema sau si mai costisitor, sa intri in seria de ganduri repetitive la nesfarsit. Ia-o usor, dar foloseste-ti neuronii de a actiona pe alt model, decat cel de pana acum.

00

Share this post


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com