Cum sa Cresti un Copil cu Atasament Sigur

Cum sa Cresti un Copil cu Atasament Sigur

Atasamentul reprezinta temelia modului in care un copil abordeaza lumea, iar un atasament sanatos in primii ani de viata pune la dispozitie o baza sigura pe care copilul o are pentru el si de la care poate porni in invatarea despre el si despre ceilalti (Daniel J. Siegel).

Ca parinte, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru copilul tau este sa il ajuti sa dezvolte ceea ce se numeste “atasament sigur”.

Cum stim daca copilul nostru are un atasament securizant? Vom sti daca copilul are un stil securizant daca este un explorator increzator, dar periodic se intoarce la parinte pentru a se conecta la acesta si pentru a se simti comfortabil cu el.

Cu ce ajuta atasamentul sigur? In primul rand unui copil cu un atasament sigur ii va fi mult mai usor sa creeze relatii cu ceilalti si pe care sa le mentina mult mai usor restul vietii sale. Iar acest aspect se datoreaza faptului ca acesti copii au incredere in persoanele de ingrijire ( ca de exemplu,parintii ) pentru ca acestia sunt capabili sa le ofere siguranta atunci cand copilul are nevoie.

Se considera, conform descoperirilor din domeniul studiilor legate de atasament, ca primii ani de viata ne creeaza destinul. Cu alte cuvinte acel tip de atasament asimilat de copil inca de la inceputul vietii, poate determina calitatea relatiilor sale cu ceilalti chiar si pentru restul vietii sale. Desigur, cercetarile arata ca atunci cand relatiile cu parintele se modifica, se poate modifica si atasamentul copilului. Acest lucru inseamna ca niciodata nu e prea tarziu sa cream o relatie buna cu copilul nostru ( Daniel J. Siegel).

Puteti lua in vedere urmatoarele sfaturi practice pentru a verifica tipul de atasament al copilului:

  • Ajuta-ti copilul sa invete cum sa recunoasca cat mai bine nevoile sale, pornind de la cele corporale: cand este oboist, cand ii este foame etc.

  • Asigura-te ca ori de cate ori copilul tau se simte infricosat sau doreste sa imparta emotii de bucurie cu tine, poate sa o faca. Este de asemenea foarte important ca el sa stie ca poate sa vina oricand catre tine, nu doar atunci cand ceva merge prost, ci si atunci cand are de trait emotii pozitive.

  • Asigura-te ca atunci cand te intorci la copilul tau dupa o despartire (mersul la gradinita, fie ca ai fost la cumparaturi ), te reconectezi la copilul tau si il intampini cu deschidere.

  • Daca o dai in bara fata de copilul tau, cere-ti scuze. Scuzele nu trebuie cerute intr-un mod exagerat. Ia in calcul modul in care scuzele veridice imbunatatesc relatiile tale au alte persoane adulte. Ele au rost sa arate ca celui care isi cere scuze ca ii pasa de sentimentele celui din apropierea sa. Ele nu reprezinta garantia faptului ca nicioadata nu vom mai face greseli. Ci este vorba de repararea increderii fata de celalalt.

  • Nu te furisa pe usa atunci cand copilul nu se uita. Fii previzibil. Oricat de mult vrei sa preintampini o despartire dureroasa, gandeste-te cat de temator si nesecurizant poate deveni copilul tau si cata neincredere poate sa apara in relatia dintre voi.

  • Exista copii, cei cu un stil de atasament nesigur, carora pare ca nu le pasa atunci cand parintii lor se despart de ei. Daca copilul pare ca si cum abia observa ca iesiti pe usa si il parasiti, luati serios in calcul ca este posibil ca el sa nu va arate stresul prin care trece. In acest caz, luati in vedere celalalte sfaturi care pot ajuta la reconecarea cu copilul.

  • Exista copii cu o anxietate foarte mare, tototada si cu un anumit nivel de constientizare, care pot fi mult mai sensibili, si care ii face sa fie speriati in a spune adultului situatiia prin care trec. De exemplu, unii copii au dificultati in a spune persoanei de ingrijire ca trebuie sa mearga la baie sau ca au nevoie de ajutor in a curata o bautura pe care au varsat-o. Atunci e nevoie de intelegerea de catre adult a acestei sensilibitati si de lucrat impreuna cu copilul pentru a intelege ca poate oricand sa vina la tine oricand au nevoie si chiar daca te superi ocazional, il vei ajuta oricum sa treaca prin asta.

  • Odata ce copilul tau pare a avea un atasament sigur, poti sa-ti tragi sufletul pentru un timp.

 

Referinte:
Daniel J. Siegel, Mary Hartzell –Parental Sensibil si Inteligent (2014)
Alice Boyes Ph.D- How to Raise a Securely Attached Child.Simple, practical tips for developing emotional trust (2017)
00

Share this post


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com