5 Forme De Autosabotare Pe Care Le Practica Oamenii Cu Neincredere In Sine

5 Forme De Autosabotare Pe Care Le Practica Oamenii Cu Neincredere In Sine

Nu este necesar ca absolut tot timpul sa avem incredere in noi. De fapt, exista unele beneficii pe care le putem avea de pe urma perioadelor in care ne indoim de noi insine.

De ce nu e necesar sa ne temem de perioadele de neincredere in noi insine.

Exista unele avantaje pe care le putem avea atunci cand nu suntem atat de increzatori in noi insine. Cum ar fi ca ne pune fata in fata cu puctele noastre vulnerabile, sau ca ne poate motiva catre a invata lucruri noi despre cine suntem, fie ca putem deveni mai receptivi la ideile altora, va ajuta sa va pregatiti pentru schimbare, si de cele mai multe ori putem deveni mai receptivi la sprijijul pe care-l primim din partea celorlalti –pentru ca atunci cand ne indoim de noi insine, simtim ca avem mai multa nevoie de alti oameni decat in mod normal.
Secretul este sa nu ne temem de aceasta indoiala de sine. Chiar daca poate fi o perioada neplacuta atunci cand o experimentam, o putem transforma intr-o suferinta si mai mare atunci cand ne panicam. Indoiala de sine nu este, in fapt, nimic catastrofal. Doar pentru ca ne simtim neincrezatori, nu inseamna ca suntem implicit si “inutili”, ca luam decizii proaste, sau ca nu putem fi placuti de alti oameni. In final, indoiala reprezinta o emotie pe care unii o traiesc mai mult decat altii.

Care este problema cu auto-indoiala?

Desi auto-indoiala nu este o problema in sine, ea va poate conduce catre anumite actiuni si comportamente care pot fi problematice. Daca reusesti sa eviti aceste capcane, atunci poti evita orice impact negativ pe care neincrederea de sine il poate avea.
Iata 5 lucruri cu care oamenii neincrezatori se auto-saboteaza:

          1. Oamenii neincrezatori isi pastreaza ideile bine pentru ei insisi.

Atunci cand esti neincrezator, puneti eticheta ca lucrurile pe care le stiti sunt neimportante sau ca cei din jurul vostru stiu ce stiti voi deja. Dar,e gresit sa presupui ca toti ceilalti au aceleasi puncte forte si aceleasi procese de gandire ca si tine.
Un declansator al neincrederii de sine, poate fi faptul ca uneori, in situatii de grup, poate sa para, ca anumite abilitati sau roluri sunt mai pretuite decat altele. Dar e important de tinut minte: creierele si diversitatea de medii creeaza cele mai eficiente echipe.

         2. Persoanele neincrezatoare gandesc mult prea mult si uita sa ceara direct ceea ce doresc.

E usor sa te pierzi in ganduri, legand si dezlegand o problema, fara sa stii ca ai uitat sa ceri ceea ce aveai nevoie. Sa ceri poate sa fie o solutie buna si simpla, legat de ceea ce vrei.
Da-ti voie sa ceri ceea ce vrei! Este sanatos sa crezi ca ai dreptul de a intreba ceva, daca poti accepta ca nu intotdeauna vei si primi.

         3. Peroanele cu neincredere, plaseaza deciziile pe care le au de luat, altora, chiar daca stiu ca ar avea mai mult de castigat, decat prin amanarea lor.

Chiar si atunci cand instinctul iti spune ca deciziile altora sunt gresite, o persoana neincrezatoare va tinde sa se dea la o parte si chiar sa adopte o varianta mai putin benefica. Desigur, exista si situatia in care este mai recomandat sa inmanam raspunderea unei persoane cu un grad mult mai mare de expertiza intr-o anumita zona, dar de asemenea este intelept sa ne sprijinim pe propria judecata. Acesta este momentul in care emotia va poate fi un prieten de baza si poate alerta cand ar putea fi gresit un mod de actiune.
Ai grija la cele situatii in care amani intentionat luarea deciziei altei persoane, tocmai pentru ca stii ca nu este la fel de motivate ca tine in luarea celei mai bune decizii posibile.

         4. O persoana neincrezatoare cauta sa se asigure, in mod absolut, ca reactia celorlalti la ea insasi, este una buna.

Exista o masura limitata in care putem controla reactiile altor persoane. De exemplu, ai o idee noua pe care vrei sa o propui colegilor din echipa de la locul de munca. Astfel ca, investesti un timp enorm de a te gandi si gandi, despre cum vrei sa transmiti acea idee, tocmai pentru a te asigura ca ideea ta este bine primita.
Sau, cauti sa trimiti propunerea catre o persoana de care sa te asiguri ca-i va placea ideea. Astfel ca, iti iau saptamani pana ajungi sa spui ceva, pentru ca nu ai inca garantia unui raspuns pozitiv din partea celuilalt. In schimb, poti prezenta mai multe idei si sa vezi ce prefera celalalt.
Trucul de aici este tocmai sa accepti ca nu ai cum sa-i controlezi pe ceilalti cum sa-ti raspunda, si tocmai incercarea de a face acest lucru poate duce la o paralizie a deciziei tale. Doar gandeste-te la toti acei factori externi sau situationali care influenteaza judecata cuiva, starea lui de spirit din acel moment sau alte circumstante pe care nici macar nu le cunosti.

         5. Persoanele neincrezatoare lasa ca acele greseli dintrecutul lor, sa le impiedice sa ia masuri importante astazi.

Sa zicem, de exemplu, ca in urma cu ani ai luat niste decizii proaste legate de niste investitii. Daca o situatie asemanatoare reapare, sunt sanse mari sa fii speriat de a nu face din nou greseala, iar in consecinta alegi sa nu faci nimic, tocmai pentru a te proteja. Faptul ca alegi sa nu faci nimic te pune in situatia de a pierde alte noi ocazii care pot sa apara.
Acest mod de viata, de a evita diferite actiuni, pot avea consecinte negative si asupra relatiei tale, atunci cand partenerul tau doreste sa se implice intr-o actiune iar tu esti prea speriat ca sa o faci.
In loc de o evitare totala intr-o actiune, cel mai bine este sa identificati ce anume ai de invatat din greselile trecute. De asemenea, noi invatam mult mai mult prin a trece la actiune decat prin gandit si gandit si gandit la nesfarsit. Poti sa experimentezi cu actiuni mici, in care impactul greselilor ar fi minim si sa te asiguri ca iei in calcul riscurile si costurile lipsei de actiuni.

Sursa Alice Boyes

00

Share this post


Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com